Bhagavad-Gita kuten se on

39,90  24,90 

5000 vuotta sitten Intiassa, Kuruksetran sodan kynnyksellä, Arjuna tiedusteli ystävältään Krishnalta elämän tarkoituksesta. Tuo keskustelu ikuistettiin Bhagavad-gitaksi, jota myös kutsutaan Veda-tiedon helmeksi ja pidetään kaikkien vedojen opetusten kermana.

108 varastossa

Tuotetunnus (SKU): 161081 Osastot: ,

Kuvaus

Bhagavad-gitan ajankohtaisuus perustuu siihen, että se kurkistaa Arjunan mieleen juuri sillä hetkellä, kun hän tajuaa olevansa kykenemätön muuttamaan tilannettaan. Meistä jokainen on seissyt voimattomana myrskyn edessä käsittäen, että tuuli vyöryttää sadekuuron päällemme. Rajuilma saattaa iskeä sairautena, läheisen menettämisenä, työttömyytenä, ihmissuhteeseen liittyvänä pettymyksenä, riittämättömyyden tunteena ja lukuisina muina vatsanpohjasta kouraisevina olosuhteina. Arjunan kohdalla se oli sota; hän pudotti vapisten jousensa maahan aavistessaan juuri alkamaisillaan olevat hirveydet.

 

Arjuna reagoi tunteisiinsa meille tutulla tavalla: hän halusi paeta.

 

Bhagavad-gita on, verrattuna muihin Veda-kirjallisuuden eepoksiin, lyhyt keskustelu, jossa Arjunan vaununajana toiminut Sri Krishna tiivistää, millä tavalla Arjuna voi kohdata pelkonsa, toimia identiteettinsä mukaisesti, suorittaa velvollisuutensa ja saavuttaa päämääränsä ulkoisesta tilanteesta riippumatta.

 

Sanskritinkielinen sana ‘jooga’ tarkoittaa yhteenliittämistä. Bhagavad-gita on jooga-opas, joka näyttää, kuinka yhdistää aisteista koostuva fyysinen keho; tunteisiin, toiveisiin ja ajatuksiin keskittyvä mieli; sekä älykkyys henkiseen alkulähteeseensä karma-joogan, jnana-joogan, dhyana-joogan ja bhakti-joogan avulla. Erilaiset jooga-menetelmät esittäytyvät saman polun eri askelmina, joita kulkemalla kuka tahansa, missä tahansa elämäntilanteessa voi kehittyä. Bhagavad-gita ei tuputa yhtä ainoaa muottia, johon kaikkien olisi sullouduttava, vaan kannustaa lukijaa tutkimaan, missä vaiheessa juuri minun tietoisuuteni on, ja kuinka voin vähitellen, tietoa hankkimalla edistyä yksilöllisesti.

 

Kirjan alusta alkaen käy ilmi, että Arjuna tulee erilaisesta kulttuuritaustasta kuin me. Kuruksetran taistelu käytiin noin 5000-vuotta sitten, joten on luonnollista, että nykyajan elämään liittyvät yksityiskohdat näyttävät toisenlaisilta. Siitä huolimatta Arjunan tilanne ja Bhagavad-gitan kuvaukset sielusta, karmasta, luonnosta, ajan vaikutuksesta ja Absoluuttisesta Totuudesta puhuttelevat yhä. Sielu on aina kiinnostunut tuntemaan itsensä ja tarkoituksensa. Bhagavad-gita esittää rauhallisuuteen, itsehillintään, kärsivällisyyteen, rehellisyyteen, tietoon, viisaisiin toimintatapoihin ja luonnonlakien arvostamiseen pohjautuvan maailmankuvan, joka tarjoaa vaihtoehtoisen näkökulman ympäröivään eriarvoisuuteen.

Kirjalijasta:

Julkaistuaan Bhagavatamin kolme ensimmäistä kirjaa Srila Prabhupada matkusti Yhdysvaltoihin vuonna 1965, täyttääkseen henkisen opettajansa hänelle uskoman elämäntehtävän. Seuraavina vuosina hän kirjoitti noin 60 kirjaa. Ne ovat autenttisia käännöksiä ja yhteenvetoja Intian filosofisista ja uskonnollisista klassikoista. Kun Srila Prabhupada saapui New Yorkiin, hän oli käytännöllisesti katsoen pennitön. Ponnisteltuaan lähes vuoden ankaria vaikeuksia vastaan hän perusti heinäkuussa 1966 Kansainvälisen Krishna-tietoisuus Yhteisön (ISKCON). Kaksi vuotta myöhemmin hän toteutti kokeellisen Veda-yhteisön Länsi-Virginiassa. Sen menestyksen innoittamana hänen oppilaansa perustivat useita samanlaisia yhteisöjä Yhdysvaltoihin ja muualle maailmaan.

Vuonna 1972 Srila Prabhupada aloitti Veda-järjestelmän mukaisen esi- ja keskiasteen koulutuksen. Länsimaiden ensimmäinen gurukula-koulu aloitti toimintansa Teksasissa. Sen jälkeen Srila Prabhupadan oppilaat ovat perustaneet lukuisia vastaavia kouluja kaikkialle maailmaan. Tärkein niistä sijaitsee Mayapurissa, Intiassa.

Srila Prabhupada rakennutti myös useita kulttuurikeskuksia Intiaan. Länsi-Bengalissa sijaitseva Sridhama Mayapur on alati kehittyvä henkinen kaupunki. Vrindavanassa sijaitsee kaunis Krsna-Balarama -temppeli ja kansainvälinen vierastalo. Mumbaissa on suosittu kulttuuri- ja koulutuskeskus.